Latijns-Amerika magazine.
 

la Diablada de Pillaro

08-01-2015 door Javier Perugachi
Foto: Javier Perugachi

conSentodo-verslaggever Javier Perugachi van Instinto Films trok er op uit om het begin van het jaar te vieren tijdens de festiviteit van de Diablada de Pillaro in Tungurahua, Ecuador. Hij maakte de volgende video van wat hij er beleefde:

Alles begint in de zogenaamde “partidas” (het vertrek) dat normaal gezien in het huis van de gemeenschapsleider plaatsvindt. Te midden van dans en zang gaat de stoet zo verder naar het centrum van Pillaro om zich met andere “partidas” van verschillende gemeenschappen samen te voegen.

Er wordt gezegd dat het begin van dit feest meer dan 160 jaar geleden ontstond wanneer de mannen van de gemeenschap Marco Spinel de vrouwen van Tungipamba verleidden. De vaders en broers van deze vrouwen wilden de geliefden straffen. Ze vonden geen betere manier dan van de nacht gebruik te maken en zich te verkleden met maskers, net als duivels.

De Diablada is het belangrijkste feest van Pillaro en wordt gevierd van 1 tot en met 6 januari. Het verschil met andere Diabladas in de rest van Latijns-Amerika is dat dit feest geen religieus doel (meer) heeft en ook geen Duivelscult is. Het is het feest van de mannen, vrouwen en kinderen van de gemeenschap die het nieuwe jaar met vreugde willen beginnen.

 

 

Foto: Javier Perugachi

Foto: Javier Perugachi

Foto: Javier Perugachi

Foto: Javier Perugachi

reageren

meer conSentido (zin)

meer Reizen

meer Ecuador