Latijns-Amerika magazine.

door Bincho Alarcon

Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein was. Sinds mijn komst naar Nederland ben ik deze lekkernij zelf gaan bakken en dat doe ik nog steeds.

In Chili gaat het verhaal dat de naam is ontstaan toen bij een vrouw, die op Plaza de Armas in Santiago Calzones Rotos aan het verkopen was, haar jurk door de wind omhoog werd geblazen, en iedereen haar gescheurde onderbroek kon zien.

Met weemoed denk ik terug aan deze Calzones Rotos. Tijdens één van mijn bezoeken aan Spanje liep ik langs de bakkerij van een klooster, en ik vroeg of ze Calzones Rotos verkochten. Een non, verbluft door mijn indiscrete vraag, legde me uit dat dit een bakkerij was,  geen lingeriewinkel.  Toen ik haar vertelde wat Calzones Rotos waren in Chili, vertelde ze me dat deze lekkernij  zijn oorsprong heeft in het tijdperk van Adam en Eva onder de naam “gescheurde vijgenbladeren”, aangezien Adam en Eva geen ondergoed droegen maar vijgenbladeren.

De Calzones Rotos worden in Chili gegeten met Las Once; dit is de maaltijd die in Chili in de middag wordt geserveerd, vergelijkbaar met een Engelse  High Tea. De naam Las Once komt uit de tijd van de drooglegging (het alcoholverbod) in Chili, aan het einde van de 19e eeuw. In die tijd werd, in plaats van thee, brandewijn geschonken als een  manier om toch alcohol te drinken, waarvan de Chileense vertaling, ‘aguardiente’, uit 11 (once)  letters bestaat. Tegenwoordig worden de Calzones Rotos vaak om  17 uur, ‘a las once’, gegeten. Vooral in de winter zijn ze erg populair.

calzones1

Video om het deeg van de Calzones Rotos te snijden:

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

 

 

Ingredienten:

(voor +/- 45 stuks) - 1 kg bloem (3/4 voor het deeg, ¼ om te kneden) - 2 eieren - 2 eetlepels suiker - 3 eetlepels margarine of olijfolie - 4 kopjes lauw water - 1 kopje melk - 2 of 3 zakjes bakpoeder - ½ liter olie om in te bakken - ½ kopje poedersuiker

Bereiding:

- Meng in een kom driekwart van de bloem samen met de suiker en het bakpoeder. - Voeg de eieren, margarine en als laatste het water en de melk toe. Meng alles tot er een compacte, homogene massa ontstaat (Wees voorzichtig met de hoeveelheid vloeistof, want bij een te vloeibare massa zal het mengsel niet compact worden) - Rol het mengsel uit op de tafel of aanrecht totdat er een een laag van ongeveer 1 cm dik ontstaat. - Snijd uit het deeg rechthoeken van 5 bij 7 cm en maak in het midden van elk rechthoek een snee van 3 cm. - Pak de rechthoek bij de uiteinden vast en steek een uiteinde door de opening in het midden, zoals op de foto´s hieronder. - Bak de calzones rotos in de hete olie totdat ze goudbruin kleuren. - Bestrooi met poedersuiker. Serveer met een kop koffie of thee.