Latijns-Amerika magazine.
 

Echte taco’s bij Bar AMI in Antwerpen

Taco's 'chile verde'

Een restaurant dat taco’s serveert leidt regelmatig tot diepe teleurstellingen, bijvoorbeeld als bij wijze van taco een harde, ronde en gevouwen reuze-nacho met een plasticachtige gloed, gevuld met alles wat men in de keuken kon vinden, je vanuit het bord aanstaart. Dit zorgt er vanzelf voor dat je al argwanend wordt bij het lezen van taco’s op het menu, en die misschien nooit meer vrijwillig bestelt. Wat een aangename verrassing daarom om bij het Antwerpse Bar Ami heerlijke verse, traditionele (ja échte!) taco’s en tamales te mogen eten.

Bar AMI
Sint-Katelijnevest 59
2000 Antwerpen

In tegenstelling tot de vaak schreeuwerige en stereotyperende decoratie en inrichting van veel ‘Latino’-geïnspireerde restaurants die zogenaamde taco’s en andere Mexicaanse lekkernijen serveren, verklapt het interieur van Bar Ami, ingetogen en toch gezellig, veel hout en stemmige verlichting, nog weinig van hun geheim: voor zover wij hebben kunnen proeven, de lekkerste taco’s van deze contreien.

Taco’s met carne asada.

 

Omdat het al vrij laat is als we arriveren, en het sowieso lastig kiezen is van de kleine maar aantrekkelijke kaart, besluiten we gewoon van alles wat te bestellen. Zo staat de tafel na korte tijd vol met drie taco’s rajita (een groentemengsel op basis van reepjes van de poblano-peper), drie taco’s met carne asada (gegrild rundvlees), drie met chile verde (varkensvlees gestoofd in een saus van groene chilipepers en tomatillo’s – groene tomaatjes), aangevuld met heerlijke zelfgemaakte tamales en smakelijke (scherpe en zure) gepekelde wortels met ui, precies zoals je in Mexico vaak als aperitiefje krijgt.

Taco’s ‘rajitas’.

 

Alle goeie elementen van de gerechten staan nog duidelijk op ons netvlies: de versheid van de geurige taco’s (uiteraard, zoals het hoort, van maismeel), aan hun zachtheid duidelijk te proeven, het zachte en malse vlees van zowel de carne asada als de groene chile, en de precies kloppende balans tussen fris en romig van de huisgemaakte guacamole. We kiezen voor de vegetarische tamales, gevuld met mais, zachte pepers en kaas. ‘Het is heel veel werk om zelf te maken!’, vertrouwt de gastvrouw ons toe. Ja, dat weten we maar al te goed, en daarom blijven tamales ook zo bijzonder te eten. De peperige gepekelde wortels vormen een pittig contrast en zijn heerlijk in hun eenvoud.

Huisgemaakte tamales.

Soms vertellen mensen dat ze gaandeweg het leven ineens het roer omgooien en gaan doen wat altijd al de passie opriep. Ook achter Bar AMI blijkt zo’n verhaal te schuilen van twee mensen die het roer omgooien om iets te gaan doen waar ze altijd al van droomden – het zaadje ooit gepland in een jarenlang verblijf in Texas. Het verhaal is al net zo inspirerend als het eten, en we proeven in elke hap de passie terug. Een paar glazen lekker Belgisch pils, Italiaanse rode wijn en een prima Franse rosé verder slaat de klok plotseling alweer middernacht en moet de attente gastvrouw ons vertellen dat de deuren helaas gaan sluiten. Waarschijnlijk hadden we anders nog een rondje besteld – of de ancho fudge pie, waar we nu niet eens aan toe zijn gekomen. 

Bar AMI bestaat pas een jaar, en bevindt zich in hartje Antwerpen. Woon je daar of ben je van plan om de stad te bezoeken? Vergeet dan Bar AMI niet te bezoeken. En neem vooral de tijd.

reageren