Latijns-Amerika magazine.

Interoceánica – Een nieuw leven

23-12-2019 door Jasper Vervaeke

» Columns » Reizen

Samen met zijn vrouw reist Jasper Vervaeke van Lima naar Rio de Janeiro, van de Stille naar de Atlantische Oceaan, dwars door het hart van Zuid-Amerika. Hij laat zich inspireren door sociale en actuele ontwikkelingen en bijzondere ontmoetingen. Op conSentido deelt hij regelmatig een fragment uit zijn reisdagboek. 

Een nieuw leven

Iquitos, Peru, 11 november 2019

Onze eerste indrukken van Iquitos, de grootste stad in het Peruaanse Amazonegebied, zijn allesbehalve positief, en ze verbeteren niet naarmate we de stad dieper inrijden, achterop een mototaxi: ononderbroken kabaal van brullende motoren, onontkoombare stank van uitlaatgassen. Een stroom mototaxi’s raast non-stop door de straten, het lijkt wel alsof het geen losse motorfietsen zijn, maar een lange slinger, vastgeklit als het wrakhout op de Amazone.

’s Avonds eten we op een terras op de Malecón, de enige autovrije straat. De stoet passanten zou je met een beetje goede wil bont kunnen noemen. Bij nader inzien is mistroostig een beter woord. Toeristen zoals wij, aan de vooravond van een jungletour, bedelaars, straatmuzikanten, kinderen die kauwgom verkopen, overjarige hippies, neohippies en overjarige neohippies.  

Iquitos lijkt een van die steden te zijn waar verschoppelingen uit de vier windstreken hun verleden proberen te vergeten; een stad waar je verzeild raakt en veel langer blijft plakken dan de bedoeling was. Het oerwoud, dat weten we uit de films en de romans, kan je bedwelmen, wie er te lang blijft, loopt het risico overwoekerd, verstrikt te raken, !se los tragó la selva!, Could we handle that dumb thing, or would it handle us?

Iquitos, besef ik later, is een grensstad, een plek die de belofte van een nieuw leven inboezemt, maar zelden inlost; een plek waar veel dromen aan diggelen vallen; die een verleidelijke vrijheid uitwasemt, de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en niet meer wie je was, want niemand weet hier wie je was; waar je jezelf gemakkelijk kunt verliezen, niemand kunt worden; waar het altijd vandaag is, de toekomst voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.    

 

reageren