Latijns-Amerika magazine.
Peru

Fiesta de la Virgen de la Candelaria, Puno Perú

15-03-2014 door Lisa Couderé

Dans, devotie en Andes-identiteit in de Zuid-Peruaanse hoogvlakte

11-03-2014 door Lisa Couderé

In februari vindt er in Puno, in het zuiden van Peru, een bijzondere ontmoeting plaats: de Mestizo-, Aymara- en Quechuabevolking komt samen, emigranten keren terug naar huis, toeristen plannen hun verblijf, dansers en muzikanten van de Peruaanse en Boliviaanse Hoogvlakte vormen samen een stoet. De straten van Puno aan het Titicacameer veranderen in een spektakel van mythologie, traditie en devotie. Welkom op de Fiesta de la Virgen de la Candelaria of de Festiviteit van de Candelariamaagd, Patroonheilge van de stad Puno.  Van volksfeest naar cultureel event Het groots volksfeest is... » meer lezen

Fiesta de la Virgen de la Candelaria, Puno, Peru

01-03-2014 door Javier Perugachi

Voorlopig geen gerechtigheid voor slachtoffers gedwongen sterilisaties Peru

18-02-2014 door Bente van de Nes

Alberto Fujimori en zijn ministers zullen niet worden vervolgd voor de sterilisatiecampagne die onderdeel uitmaakte van het geboortebeperkingsprogramma in de jaren negentig onder zijn regime. Dit heeft openbaar aanklager Marco Guzmán Baca vrijdag 24 januari 2014 bekend gemaakt. Guzmán concludeerde na onderzoek dat er geen misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd onder deze campagne. Volgens slachtoffers en mensenrechtenorganisaties zijn er velen vrouwen gedwongen tot sterilisatie onder Fujimori’s Programa Nacional de Salud Reproductiva y Planificación Familiar 1996-2000, wat bedoeld was om de bevolkingsgroei te reduceren tot maximaal twee procent per jaar.... » meer lezen

“Un colibrí. Verde. Pequeño. Hermoso.” Vilcashumán, Ayacucho, Peru

31-01-2014 door Maggie Pescio

Sabor Latino: Ají de Quinua

09-01-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied al eeuwen deel uit maakt van de traditionele keuken, is het in Europa pas kort geleden echt ontdekt en in snel tempo uitgegroeid tot een nieuwe darling van de fusion- bewuste en hippe eters en keukens. Waarom? Het is licht verteerbaar, zacht van smaak, grappig van textuur, veelzijdig; een supergoede vervanger voor vlees omdat het vol proteïnen zit, maar ook... » meer lezen

Zonder verdad, geen reconciliación: 10 jaar Waarheids- en Verzoeningscommissie in Peru, een terugblik

31-12-2013 door Bente van de Nes

In 2013 was het tien jaar geleden dat de Peruaanse Waarheids- en Verzoeningscom-missie, la Comisión de la Verdad y Reconciliación (CVR) haar rapport over het interne conflict in Peru publiceerde...

Cecile in Huaraz, Peru

07-11-2013 door Willemijn van Harskamp

Interview met Andrés Lübbert: ‘Onze films vertellen het verhaal van de Latijns-Amerikaanse bevolking’

06-11-2013 door Anneleen Ophoff

Vanaf 6 november kleedt het Latijns-Amerikaanse Filmfestival van Vlaanderen filmzalen in Brussel, Leuven en Antwerpen in een Zuid-Amerikaans jasje. Organisator Andrés Lübbert sprak met conSentido over de donkere wolken boven de filmindustrie en de unieke brug tussen Vlaanderen en Latijns-Amerika. De vijfde editie van het Latijns-Amerikaans Film Festival van Vlaanderen opent met de Chileense film ‘Las cosas como son’, De dingen zoals ze zijn. Wat is de stand van zaken in de Latijns-Amerikaanse filmindustrie? In veel Zuid-Amerikaanse landen is er nog geen sprake van een nationale filmindustrie. Mexico, Argentinië en... » meer lezen

Mirador San Cristobal, Lima

22-08-2013 door Javier Perugachi

Sabor Latino: Ceviche de Champiñones

24-07-2013 door Lotte van Oudheusden

Ceviche is een verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. De meest bekende variant van het gerecht, dat in een groot deel van Latijns-Amerika gegeten wordt, wordt bereid met vis en schaaldieren. Voor deze Sabor Latino heb ik gekozen voor een vegetarische variant: de ceviche de champiñones. Ceviche is een eeuwenoud gerecht dat volgens sommige bronnen van de Moche-cultuur in Peru stamt. Volgens andere verhalen werd het in de koloniale tijd meegenomen door Moorse vrouwen vanuit Spanje. De rauwe vis (of in dit geval de champignons) worden gemarineerd in limoensap, waaraan rode... » meer lezen

Sabor Latino: Pisco Sour

15-06-2013 door Anna Ensing

Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru? Het antwoord hangt meestal af van de gesprekspartner, de Peruaan of de Chileen. Tijd dus voor een onderzoekje naar de feiten, voordat we gaan mixen en drinken. Volgens de linguïst Rodolfo Lenz komt het woord ‘pisco’ uit het Quechua. Het zou al eeuwen over de hele kustlijn van Latijns Amerika worden gebruikt en ‘kleine vogel’ betekenen. De Quechua taal werd... » meer lezen

Lokale cinema in Puno, Peru

19-05-2013 door Lisa Couderé

Sabor Latino: Peruaanse fusion bij Mashua

17-04-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar

Mashua is een in het Andesgebied voorkomende soort aardappel, en ook een stijlvol en strak uitziend restaurant op de Prinsengracht in Amsterdam, waar wij voor een nieuwe restaurantrecensie op bezoek gingen. Misschien wil het restaurant met deze naam een soort regionale zeldzaamheid suggereren als het om eten gaat, en dat blijkt een terechte suggestie te zijn. Alle eters aan onze tafel vielen letterlijk stil van de smaaksensatie van elk van de verschillende gerechten die ons werden opgediend. In hartje Amsterdam, op spuugafstand van de Leidsestraat bevindt zich dit moderne restaurant,... » meer lezen

lama-pret in Zuid-Amerika (Peru)

15-03-2013 door Katrijn Roels