Latijns-Amerika magazine.

door Carmen Laura Gimenez Solar

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.

Een van de grote zoete klassiekers is de torta tres leches, treffend om haar simpelheid en haar suikergehalte. Niet moelijk, en zeker de moeite waard om elke feestelijke gelegenheid mee op te vrolijken!

P1020813

Noticias en conSentido werken samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

 

Ingredienten:

Voor het cakedeeg: 6 eieren 200 gr. suiker 200 gr. bloem 1tl vanillesuiker 1tl bakpoeder Om de cake mee nat te deppen: 1 blikje gecondenseerde melk (op de Indonesische/Surinaamse afdeling van supermarkten) 1 flesje koffiemelk 1 bakje slagroom een scheutje bruine rum Voor de merengue: 3 eiwitten suiker (zoveel als het nodig is om de merengue stijf te krijgen)

Bereiding:

30 min. voorbereiding 25-30 min. baktijd 2 uur koeltijd Cake: Laat de oven voorverwarmen op 200ºC. Mix de eieren en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel in volume verdubbelt. Voeg dan de bloem toe en mix met een lepel of een spatel en voeg uiteindelijk de vanillesuiker en het bakpoeder toe. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm en bak +/- 25 minuten. Het is handig om een makkelijke en niet al te lelijke vorm te kiezen, want het is de bedoeling dat de torta in de vorm blijft zitten. Je kunt zien of de cake gaar is door met een satéstokje in het midden te prikken. Als er niets aan het stokje blijft plakken, is het gelukt. Niet te snel uit de oven halen! Door het plotselinge temperatuurverschil kan de mooie cake instorten. Depmix: Heel simpel, mix alle ingrediënten: gecondenseerde melk, slagroom, koffiemelk en rum met een staafmixer of blender en dep dan de inmiddels gekoelde cake helemaal nat. Merengue: Klopt de eiwitten stijf. Ze zijn stijf genoeg als je de kom op zijn kop houdt en de inhoud erin blijft zitten. Voeg dan suiker naar smaak toe om de eiwitten stijf te houden. Mocht je deze mix te zoet vinden, voeg dan een scheutje limoensap (vers!) toe aan de mix. Doe deze merengue in een spuitzak en bedek de hele cake. Breng daarna dit kunstwerk in zijn geheel naar de koelkast en laat het twee uurtjes goed koelen. Om de taart af te maken kunt je ervoor kiezen om er kaneelpoeder over te strooien of met suiker en boter karamel maken en die als een warme draad over de taart heen te laten vallen. Besef wel dat dat niveau van zoetheid gelijkstaat aan drie pepertjes bij de Thai. Je zou ook voor aardbeien of frambozen kunnen kiezen. Et voila! Serveren (het liefst met een straf bakje zwarte koffie) en genieten!