Latijns-Amerika magazine.
 

Moderne Caribische smaken

23-06-2016 door Ruby Sanders

Modern Caribean Flavors van Helmi Smeulders

Na jaren hard werken als advocaat, raakte de Nederlandse Helmi Smeulders – wonende op Curaçao – steeds meer in de ban van de Caribische keuken en begon haar eigen cateringbedrijf en het culinaire blog Caribbean Spice Girl. Toen ze merkte dat deze twee ondernemingen niet alleen haarzelf maar ook haar publiek gelukkig maakten, besloot ze haar beste recepten te bundelen. Dit resulteerde in het frisse kookboek ‘Modern Caribbean Flavors’.

Smeulders geeft een eigen draai aan traditionele Caribische gerechten en gebruikt naast de bekendere ingrediënten ook hedendaagse toevoegingen. Zo kan bij haar een Caribische salade naast okra ook granaatappelpitjes bevatten, of naast mango ook feta, walnoot en quinoa. We zien Caribische pulled pork, worstjes in plaats van de gebruikelijke stoofpot van geitenvlees, smoothies van zuurzak en kousenband- tempura. Allemaal originele variaties op bekende thema’s, die vaak ook nog eens heel gezond uitpakken.

Caribbean-Quinoa-SaladSweet-Potato-Salad

De ingrediëntenlijsten zijn niet lang, net zomin als de uitleg van de recepten dat is. Erg ingewikkeld zullen de bereidingen dus niet worden. De zoete aardappelsalade is bijvoorbeeld in een handomdraai klaar, en smaakt heerlijk, net als de – ietsje bewerkelijker- salada van quinoa, feta, mango, komkommer, granaatappelpitjes en munt. Voor Nederlandse en Belgische lezers zal het misschien wel lastig zijn om mango en granaatappel in hetzelfde seizoen te kopen, en erg duurzaam is dat ook niet.

Het boek is in het Engels uitgebracht, wat enigszins onduidelijk maakt voor wie de recepten nu precies bedoeld zijn. Voor een Nederlands publiek is er te weinig uitleg over de ingrediënten om die goed te kunnen plaatsen en vervangen door een vergelijkbaar alternatief (dat hier misschien makkelijker te vinden is). Tropische vissoorten zullen niet zomaar in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar zijn, net als (helaas!) zuurzak, pitaya of tamarinde. Het lijkt er op dat het boek vooral interessant is voor mensen woonachtig in het Caribisch gebied. Zo kunnen de traditionele Caribische chefs wat meer experimenteren met moderne ingrediënten en nieuwelingen in de Caribische keuken juist met een moderne kijk kennis maken de smaken van de regio.

 

Kijk voor meer inspiratie, indrukken en recepten op: 

http://www.caribbeanspicegirl.com

http://www.wild-cooking.com/

 

Banana-Soupsausage

reageren