Latijns-Amerika magazine.
Rafael López Aliaga. Foto via Wikimedia

Peru kiest burgemeesters en gouverneurs

03-10-2022 door Armand Leenaers

» Columns » Nieuws

Peru staat niet bekend als een vlekkeloos functionerende democratie. Corruptie is wijdverbreid en pogingen om dat aan te pakken zijn weinig succesvol. Ook de vorig jaar aangetreden president Pedro Castillo kwam al snel in opspraak.

Toch zijn er ook positieve kanten aan de Peruaanse staatsinrichting. Regionale en lokale bestuurders worden namelijk gekozen en niet zoals in Nederland benoemd door de Kroon. Hier dus geen geparachuteerde commissaris van de koning maar een gouverneur uit de regio. Ook burgemeesters worden rechtstreeks door de bevolking gekozen. Zondag 2 oktober waren er verkiezingen voor burgemeesters en gouverneurs. Peru kent een stemplicht, dus zorgen over de opkomst waren er niet. Een kleine 25 miljoen Peruanen brachten hun stem uit. Wie niet kwam opdagen riskeerde een flinke boete. Wat ook hielp: gedurende 48 uur werd er geen alcohol geschonken. 

Op papier is dit een mooi systeem, ware het niet dat veel kandidaten vooral geïnteresseerd lijken te zijn in het verkrijgen van toegang tot publieke fondsen. Maar is dat in Nederland heel veel anders? Wat mij bevalt in Peru is dat bestuurders moeten luisteren naar de bevolking willen ze gekozen en herkozen worden. Dat veel Peruanen corruptie voor lief nemen is een eeuwenoude kwaal. Ook de lage salarissen in de publieke sector zijn daar debet aan. Met rechtstreekse verkiezingen als stok achter de deur is verandering echter zeer wel mogelijk. Dat biedt hoop voor de toekomst, al boezemt de nieuwe burgemeester van Lima, de aartsconservatieve Rafael López Aliaga – bijgenaamd Porky – mij weinig vertrouwen in. 

reageren