Wat pisco sour voor Chili en Peru is, is de gallo pinto voor Nicaragua en Costa Rica. In beiden landen bestaat een nationale waarheid over de oorsprong en de naam van het gerecht. Zowel in Costa Rica als in Nicaragua is de gallo pinto het nationale gerecht. Waar het daadwerkelijk vandaan komt hangt dan ook af van met wie je praat en in welk land je bent.
In het Spaans betekent gallo pinto zoiets als gevlekte of gespikkelde haan. Dit duidt op de mix van witte rijst met zwarte of rode bonen. De rijst en de bonen worden gefrituurd en opgebakken zodat de rijst donker kleurt. Het is echter niet alleen maar een mix van rijst en bonen. Het wordt ook geserveerd met banaan, kaas en salade. Gallo Pinto kan tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten geserveerd worden. In veel verschillende Latijns-Amerikaanse landen is het gerecht populair. In elk land zijn er wel wat variaties te vinden. Zo bereiden ze het gerecht in Panama en Puerto Rico met rijst en kikkererwten, in de Dominicaanse Republiek serveren ze het met heel weinig bonen en in Peru is het een compacte massa van gefrituurde rijst, bonen en ei. Ook de naam varieert per land. In de Dominicaanse republiek noemen ze het ‘arroz sucio’, Cuba heeft ‘moros y cristianos’, in Belize hebben ze het over ‘rice and beans’, in El Salvador is het ‘casamiento’ en in Peru kennen ze de ’tacu tacu’.
Ik ken gallo pinto uit Nicaragua en meen dat de beste gallo pinto, die ik geproefd heb, te vinden is in Puerto Cabezas aan de oostkust van het land. In El Cortijo I – let op: er zijn er twee! – maakt en serveert doña María el desayuno nica: gallo pinto met huevos revueltos, witte kaas (wel of niet gefrituurd), maduro (gebakken zoete banaan), geroosterd brood, koffie en vers geperst sap. De grote tuin waar je vanaf het balkon op neer kijkt, het houten interieur, de papegaaien en de snel pratende doña maken dit dé plek voor een zondags ontbijt. In Nederland rest er niets anders dan deze Nica maaltijd zelf te maken. Het bereiden van de gallo lijkt simpel maar het is lastiger dan je denkt. Het is bovendien tijdrovend: in Nicaragua staat er vaak een pot bonen op het vuur te koken om te volgende dag gallo pinto te kunnen maken
En voor de echte liefhebber nog een tip: serveer het gerecht met wat roerei, geroosterd brood en gefrituurde verse witte kaas.
Buen provecho!
conSentido en Noticias werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België. De artikelen zijn te lezen op conSentido en Noticias en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.
Bron: dmelende.wordpress.com/2003/09/06/el-gallo-pinto