Latijns-Amerika magazine.

door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’

Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten (van ‘refácil’ over ‘fácil’ tot ‘un poco más difícil’) die je gemaakt én geproefd moet hebben. Liefst in aangenaam en groot gezelschap. ¡Provecho!

 

Segunda semana: plato fuerte

¡Viva el chile en nogada!

Hét nationale Mexicaanse gerecht bij uitstek is ‘chile en nogada’. Het gerecht uit Puebla duikt midden augustus op, wat ongeveer samenvalt met de start van het granaatappelseizoen. Tegen midden september heeft elke ‘madre’ het recept (en de ingrediënten) weer in de vingers om het op ‘el día de la independencia’ (16 september) te serveren aan ‘la familia, los amigos, los vecinos y todos los que pasen, porque es fiesta!’

De naam van het gerecht verwijst naar twee hoofdingrediënten: ‘chile’ & ‘nogada’ van ‘nogal’ (notenboom). Het gaat om een gevulde en gepaneerde groene ‘chile poblano’ in een romige walnotensaus. Als finishing touch krijgt de chile granaatappelpitjes en platte peterselie over zich … Een heerlijke combo, die bovendien de nationale driekleur symboliseert: rode granaatappelpitjes, witte walnotensaus en groene peterseliepluksels.

Leer het gerecht van een pro, die het op haar beurt van een pro leerde: http://www.themijachronicles.com/2010/08/how-to-make-a-proper-chile-en-nogada/ (ENG).

Tip: het gerecht lijkt moeilijk, maar met een beetje geduld lukt het sowieso van de eerste keer! Staar je ook niet blind op de lange ingrediëntenlijst. Ingrediënten als ‘chile poblano’ kan je vervangen door groene paprika of zoete puntpaprika. Er wordt ook veel fruit onder het gehakt gemengd, maar je kan het gerust met een fruitje meer of minder doen.

¡Provecho!

Ingredienten:

Bereiding: