Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd.
“Hay que retomar la costumbre de buenos soperos que nuestros abuelos (y los abuelos de ellos) solían mantener. Buenas para el frío, reconfortantes a cualquier hora y alimenticias también”, zo riep de Peruaanse krant El Comercio haar lezers op. Soepen als de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta worden vooral gegeten om de kou te verzachten en energie te krijgen.
De Sopa a la Minuta zou zijn naam hebben gekregen omdat de soep vroeger in restaurants en bars al instante werd bereid; zodra een klant erom vroeg werd hij direct gemaakt. Over de verschillen tussen de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta zijn de meningen verdeeld. Volgens verschillende bronnen op internet heeft Sopa Criolla twee ingrediënten extra: leche evaporada (koffiemelk) en gepocheerde eieren, dus deze bereidingswijze heb ik aangehouden.
Voor de bereiding van deze voedzame soep heb ik de aanwijzingen van de Peruaanse Zoyla, die op Youtube filmpjes van Peruaanse gerechten plaatst, gevolgd. Haar uitleg kun je hier bekijken:
Meer weten over Peruaanse soepen? Bekijk een filmpje met chefkok Gaston Acurio:
En zijn versie van dit recept: