Latijns-Amerika magazine.
 

Verkiezingsupdate Venezuela

16-03-2013 door Remi Lehmann

Afgelopen maandag konden de kandidaten voor het presidentschap zich inschrijven bij de Kiesraad CNE, het instituut dat verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen. Nicolás Maduro, kandidaat van de partij van Chávez, liet zich bij zijn inschrijving vergezellen door honderden aanhangers. Oppositiekandidaat Henrique Capriles daarentegen kwam niet opdagen: hij vreesde voor zijn veiligheid in de omgeving van het gebouw van de CNE. Uiteindelijk formaliseerde een vertegenwoordiger van de verenigde oppositiepartijen de kandidatuur van Capriles. Dezelfde Kiesraad presenteerde na de inschrijvingen het definitieve stembiljet. Daarop staan niet alleen Maduro (14 keer) en Capriles, maar ook nog vijf andere volstrekt kansloze kandidaten.

Campagneteams

Beide kandidaten maakten deze week hun campagneteam bekend. Maduro’s team wordt geleid door Rafael Ramírez. Ramírez is een zeer loyale aanhanger van Chávez, en daarnaast directeur van staatsoliemaatschappij PDVSA. Hiermee heeft Maduro een direct aanspreekpunt voor toegang tot de broodnodige oliedollars voor de financiering van zijn campagne.

Het team van Capriles zal op andere manieren aan financiering moeten komen, maar heeft wel een andere troef in handen: oud-Chavista en gouverneur Henri Falcón is benoemd tot campagneleider. Door zijn historie als Chavista en zijn gematigde toon zal het zijn taak zijn een brug te slaan naar teleurgestelde Chávezaanhangers. Zijn aanzien binnen de oppositie is aanzienlijk gestegen sinds hij in december 2012 als een van de weinige oppositiekandidaten (opnieuw) het gouverneurschap wist veilig te stellen.

Globovisión

Afgelopen week werd duidelijk dat televisiezender Globovisión wordt verkocht aan een zakenman die goede banden heeft met de huidige regering. Hierdoor lijkt het laatste openlijk kritische televisiestation in Venezuela te verdwijnen. Sinds het kanaal de coup tegen Chávez steunde, heeft de regering de zender op allerlei manieren geprobeerd te sluiten. Hierdoor is de zender als onderneming niet meer rendabel volgens de huidige eigenaren. De overdracht van het kanaal zal na de verkiezingen plaatsvinden.

Chávez’ laatste rustplaats?

Sinds Chávez overleden is, zijn continu tegenstrijdige berichten naar buiten gekomen: eerst zou hij begraven worden, toen zou hij gebalsemd worden en nu heeft Minister Villegas aangekondigd dat Chávez niet gebalsemd zal worden. Hij wordt nu waarschijnlijk alsnog begraven in zijn thuisstaat Barinas. Nadat tienduizenden afgelopen week afscheid van Chávez hebben genomen op de legerbasis van Caracas, is het lichaam nu overgebracht naar het Historisch Militair Museum. Het was op diezelfde plek dat Hugo Chávez’ 21 jaar geleden zich overgaf na het plegen van een mislukte coup.

reageren